شرکت صنعت پژوهان سمنگان رستاک وابسته به سرای نوآوری زنجیره فولاد و مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سیرجان در اواخر سال ۱۳۹۸ با شماره ثبت4853 توسط دکتر مهدیه جمشیدی جم دکترای متالوژی (عضو هیات علمی گروه متالورژی) به عنوان مدیر عامل، دکتر علی سعیدی نژاد دکترای مکانیک (عضو هیات علمی گروه مکانیک) به عنوان رئیس هیات مدیره و مریم نادری پور دانشجوی دکترای حسابداری (عضو هیات علمی گروه حسابداری) به عنوان عضو هیات مدیره تشکیل گردید.
در شرکت صنعت پژوهان سمنگان رستاک در مسیر "پلاس مهندسی معکوس" “Reverse Engineering pluse” و با هدف " عارضه یابی و بهینه سازی عملکرد قطعات ماشین الات صنعتی و تجهیزات توربوماشین ها در صنایع معدنی" تشکیل شد و عنوان "کلینیک فنی- تخصصی بهبود عملکرد و احیا قطعات صنعتی و تجهیزات فلزی صنعتی" را برای پوشش خدمات خود انتخاب کرد.
در این شرکت رویکرد “ Reverse Engineering pluse”عمدتاً با هدف خلق یک محصول جدید یا بازتولید یک محصول کاملاً بهبود یافته مورد استفاده قرار میگیرد. با کمک روش "پلاس مهندسی معکوس" قطعات در تربو ماشین ها و ماشین آلات صنعتی، مورد توجه برای بهینه سازی عملکرد یا احیا قرار می گیرند و عارضه یابی تخریب انها انجام می شود. با تمرکز بر شناسایی انوع پدیده سایش و اثرات مرکب آن توسط متخصصان و طبق یک متدولوژی سیستماتیک و هدفمند با واکاوی سایش عملکرد قطعات و تجهیزات بهبود می یابد و برخی قطعات به کمک فرایندهایی همچون جوشکاری احیا می شوند. بررسی های میدانی نشانی می دهد که تاکنون به طور متمرکز و تخصصی بر روی شناسایی و کنترل پدیده سایش قطعات و تجهیزات توربوماشین ها انجام نشده است.
با توجه به هزینه بسیار زیاد واردات قطعات در شرایط تحریم های موجود، هرگونه بهینه سازی که منجر به بهبود عملکرد یک قطعه یا تجهیز در خط تولید صنایع معدنی شود کمک شایانی به افزایش راندمان خط تولید می کند و به طور مستقیم به توسعه پایدار این صنعت کمک خواهد کرد. بعبارتی در اهمیت دادن به گامهای کوچک بهینه سازی قطعات و اثرات مرکب مثبت و تجمیع آنها، میزان بهبود عملکرد یک تجهیز به تدریج قابل توجه می شود
در شرایط کنونی کشور صنایع مختلف نیاز دارند که با راندمان بالاتری نسبت به قبل کار کنند. یکی از مشکلات بزرگ صنایع بزرگ کشور مخصوصا صنایع معدنی استان، تخریب و عمر کوتاه قطعاتی است که قبلا از خارج از کشور به ایران وارد می شدند و اکنون با توجه به عدم توجیه اقتصادی یا تحریم ها امکان ورود انها به داخل کشور وجود ندارد. در سال های اخیر تلاش های بسیار خوبی در راستای بومی سازی این قطعات در ایران انجام شده است. ولی با توجه به عدم وجود نظام مندی دانش و تخصص در ساخت قطعات صنعتی، تولیدات داخل کشور دارای عمر کوتاهی هستند درحالیکه قیمت تمام شده بالایی نیز دارند بطوریکه در برخی موارد قابل رقابت با محصولات خارجی نیستند.
میزان هدر رفت منابع ناشی از پدیده سایش سالانه هزینه زیادی را به صنایع خصوصا صنایع معدنی بخاطر وجود مواد سخت در شرایط محیطی تحمیل می کند. بدلیل وجود اصطکاک در هر دو حالت چسبنده و لغزنده در سطوح ، سطوح تماس دچار سایش و گاها فرسایش، حفره دار شدگی و ورقه ورقه شدگی می شوند.
علاوه بر اثر مستقیم سایش بر هدررفت مواد و عمر کوتاه قطعات، بخاطر اثار مرکب حاصله از پدیده سایش، مجموعا عملکرد تجهیزات صنعتی تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش می باید.تلورانس ابعادی حاصل از سایش در قطعات یک تجهیز بویژه تجهیزاتی که قطعات دوار دارند همچون پمپ ها و فن ها ، مسبب اعمال تنش های تناوبی به سایر قطعات در تجهیز می شود و پدیده خستگی رخ می دهد. بعبارتی برخی قطعات بخاطر سایش قطعات دیگر دچار تنش های سیکلی و در نهایت شکست خستگی می شوند. از انجاییکه 80 درصد از شکست قطعات، از نوع شکست خستگی است لازم است در بررسی دلایل شکست خستگی به پدیده سایش در صنایع معدنی توجه ویژه ای شود.
شرکت رستاک با خدمات فنی- تخصصی خود بر اساس شناسایی و کنترل سایش و اثرات مرکب سایش، تلاش می کند که کمکیار صنایع تولید کننده و مصرف کننده در کنترل این پدیده ی مخرب و شکست های خستگی منتج باشد.
لطفا جهت مشاهده پروژه های انجام شده برروی رزومه خدمات فنی-تخصصی کلینیک صنعت پژوهان رستاک کلیک نمایید.
آرشیو اطلاعاتی از مقتضیات و ضروریات عملکرد قطعات در تجهیزات متعلق به ماشین آلات و توربوماشین ها با حصول تجربیات کادر اجرایی و اپراتوری در مورد قطعه یا تجهیزی که به کلینیک ارجاع داده شده است.
تهیه شناسنامه فنی با رویکرد مستندسازی اطلاعات مربوط به طرح، نوع مواد، ساختارمواد، فرایندهای ساخت و فرایندهای تکمیلی خواص بخشی همچون فرایندهای عملیات حرارتی و عملیات های مهندسی سطح.
تهیه آرشیو اطلاعاتی از تحقیقاتی فنی- تخصصی، میدانی و عملیاتی برای شناسایی سایش و اثرات مرکب آن، شناسایی عوامل تخریب و شکست خستگی قطعات.
ارائه بانک جامع اطلاعاتی از پروتکل های تولید قطعه حاصله از "پلاس مهندس معکوس" و بر اساس استدلال در سه گانه ی "بازطراحی، باز انتخاب مواد، بازنگری فرایندهای ساخت و فرایندهای تکمیلی همچون عملیات حرارتی و مهندسی سطح".
ارائه و فروش بانک جامع اطلاعاتی به صنایع متقاضی بهبود عملکرد تولید، خواه مصرف کننده خواه تولید کننده.
کاربر گرامی هنگام تماس با شرکت مذکور اعلام بفرماییدکه اطلاعات تماس را از صفحه شخصی شرکت در سامانه شمستا مشاهده کرده اید تا از امتیازات توافقی و پشتیبانی آتی شمستا بهره مند شوید.
میانگین نظرات کاربران (2 کاربر 5)