حتماً تا به حال در محیط اطراف خود اجسامی را مشاهده کردهاید که جلا و براقیت بالایی دارند. عمده این اجسام به انواع مختلف آبکاری شدهاند. معمولاً قطعات و اجسام در معرض خوردگی، سایش، ضربه و ... هستند و این موضوع باعث کاهش عمر آنها میشود. حتی بسیاری از اجسام کاربردهای تزئینی دارند و میبایست از نظر براقیت زیبایی مناسبی داشته باشند. برای این منظور اجسامی که فلز و یا حتی پلاستیک هستند، تحت عملیات آبکاری قرار میگیرند.
سامانه جامع صنعتی شمستا با در نظر گرفتن درصد بالای استفاده از آبکاری در بخش های مختلف صنعت برآن شد تا طی مقاله ای به معرفی این خدمت صنعتی و بیان نکات قابل توجه آن بپردازد و امیدوار است مورد توجه و استفاده کاربران سامانه که قشر عظیمی از متخصصان و فعالان عرصه صنعت کشور می باشند قرار گیرد.
شرایط فلز آبکاری
فلزی که در آبکاری قرار است به عنوان پوشش استفاده شود باید هم مقاومت و هم خواص مورد نظر بهتری نسبت به خود قطعه داشته باشد. آبکاری میتواند هم توسط یک فلز و هم ترکیب چندین فلز انجام شود.
یکی از عناصری که برای آبکاری و به عنوان پوشش بر روی سایر وسایل فلزی یا پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد، کروم است. بسیاری از قطعات در صنعت ساختمان، خودروسازی، لوازم خانگی، اتصالات و... تحت آبکاری کروم پوششدهی میشوند. معمولاً رنگ این پوشش روشن است اما بسته به کاربرد آن ممکن است مشکی هم باشد.
نکته
لازم است بدانیم که معمولاً در آبکاری کروم فقط از عنصر کروم استفاده نمیشود؛ بلکه ابتدا لایهای از نیکل بر روی جسم مورد نظر مینشیند و پس از آن کروم (تقریباً به ضخامت 10 میکرومتر) بر روی لایه نیکلی پوششدهی میشود و بیشتر ضخامت لایه پوششی مربوط به نیکل است.
دلیل استفاده از کروم در آبکاری
کروم به دلیل خواص شیمیایی و متالورژیکی که دارد بسیار در برابر خوردگی و کدرشدگی مقاومت میکند و به همین دلیل است که وقتی کاربرد زیبایی و براقیت مطرح است، از کروم برای آبکاری بیشتر استفاده میشود.
* متخصصانی که در زمینه آبکاری فعالیت دارند و یا اطلاعات دقیقی در این زمینه دارند و میتوانند به کاربران متقاضی مشاوره یا آموزش بدهند می توانند بصورت رایگان خود را در بخش متخصصان سامانه جامع صنعتی شمستا معری نموده و رزومه خود را آپلود نمیند تا متقاضیان بتوانند مستقیما با ایشان ارتباط گرفته و از دانش و مهارت شان استفاده نمایند.
انواع آبکاری
آبکاری کروم به دو نوع آبکاری کروم سخت و آبکاری کروم تزئینی (دکوری) تقسیمبندی میشود:
آبکاری کروم سخت (کروم صنعتی یا مهندسی)
طبق استاندارد معمولاً ضخامت این نوع کرومکاری بین 20 تا 40 میکرومتر است. باید ضخامت را تا حدی پایین نگه داشت که نواقص سطحی واضح و نمایان نباشند و از طرفی مقاومت کافی را داشته باشد. بسته به کاربرد ممکن است ضخامت کروم به 100 میکرون هم برسد. میلههای هیدرولیکی، لولههای سیلندری، غلطکها، سطح قالبها و بسیاری از قطعات صنعتی و مهندسی با کروم سخت آبکاری میشوند.
خواص و ویژگی های کروم سخت
آبکاری کروم تزئینی (دکوری):
وسایل زینتی و خانگی که از لحاظ زیبایی مهم هستند و باید براق و مقاوم در برابر خوردگی باشند نیز تحت آبکاری کروم قرار میگیرند، منتها با ضخامت کمتر. ضخامت لایه کروم در اکثر موارد بین 0.1 تا 0.25 میکرون تغییر میکند. در کرومکاری تزئینی معمولاً کروم بر روی لایهای از نیکل پوششدهی میشود. قطعاتی از جنس آهن، آلومینیم، پلاستیک، مس و .... میتوانند با کروم آبکاری شوند.
مکانیزم انجام آبکاری کروم
آند و کاتد بودن از ویژگیهای الکتریکی فلزات است که از این ویژگی در آبکاری استفاده میشود. کاتد قسمتی است که در آبکاری پوشش فلزی روی آن قرار میگیرد. جسمی که میخواهیم آبکاری بر روی آن انجام دهیم را به کاتد (قطب منفی) و همچنین کروم را به آند (قطب مثبت) متصل میکنیم. هم جسم متصل به کاتد و هم کروم متصل به آند باید در یک حمام الکترولیتی (حاوی اسید کرومیک و اسید سولفوریک) غوطه ور شوند و یک جریان برق مستقیم از بین آنها عبور کند. با شروع واکنش عنصر کروم در آند خورده شده و روی سطح فلز کاتد رسوب کرده و مینشیند.
سامانه جامع صنعتی شمستا در بخش "نمایشگاه مجازی صنعتگران و خدمات صنعتی" فضایی را شبیه به سایت و با امکانات کامل و دسترسی های لازم در اختیار فعالان عرصه صنعت قرار می دهد. متخصصان و صاحبان کارگاه ها یا کارخانه های آبکاری نیز می توانند با اشتراک سالانه در این بخش به معرفی محصولات و خدمات خود پرداخته و نمونه کارها و رزومه کاری خود را بارگذاری نمایند تا با توجه به سئو بالای سامانه شمستا علاوه بر شناخته شدن در صفحه گوگل، مورد بازدید متقاضیان قرار گرفته و در صورت نیاز به ایشان مراجعه نمایند.