شمستا و معرفی مهندسی مکانیک

یکی از زیر شاخه های مهم رشته های مهندسی، مهندسی مکانیک است.مهندسی مکانیک از آن دسته رشته هاییست که میتوان گفت پیاده کننده ی علم فیزیک بوده و براساس یک سری مفاهیم پایه ای علم فیزیک کار می کند و به تبع میتوان ریاضی را در بررسی حرکت اجسام و نیروهایی که به آنها وارد میشود دید. مهندسی مکانیک همواره در تلاش است تا نتایج خود را درطرحی نو در زمینه فن شناسی و صنعت و. .. بررسی و ارائه نموده و در راه پیشرفت انسان گامی به جلو بردارد. شاید بتوان گفت که رشته مهندسی مکانیک، رشته تحلیل و طراحی سیستم های دینامیکی و استاتیکی است. به عبارت دیگر محاسبات فنی ، مدل سازی و شبیه سازی طراحی و تهیه نقشه ها ، تدوین روش ساخت ، تولید و آزمایش تمامی ماشین آلات و تاسیسات موجود در دنیا ، با تکیه بر توانایی مهندسان مکانیک انجام می گیرد.
سامانه جامع صنعتی شمستا ضمن توجه خاص به اهمیت این رشته و کارآمدی آن در زمینه های مختلف صنعت و شمول آن در همه ی صنایع، مفتخر است به معرفی متخصصان آن بخش و کارگاههای ایشان به صاحبان صنایع بزرگ کشور جهت رفع نیازهای طراحی و ساخت قطعات، بومی سازی قطعات صنعتی ، مهندسی معکوس و حتی تعمیرات تخصصی ماشین آلات صنعتی، در جهت رسیدن به آرمان جهش تولید و تکیه به دانش و تولید داخلی.
در شروع آموزش مهندسی در ایران ، مهندسی مکانیک با برق یکی بود و الکترومکانیک نامیده میشد. اما این دو رشته حدود 45 سال پیش از هم جدا شدند و به مرور رشتههای دیگری مانند مهندسی شیمی و مواد نیز از مهندسی مکانیک جدا شد و مهندسی مکانیک به عنوان رشته مهندسی مکانیک عمومی ارائه گردید. ولی با پیشرفت صنعت و نیاز صنایع به تخصصهای مختلف در این زمینه، از مهندسی مکانیک عمومی دو گرایش طراحی جامدات و حرارت و سیالات و بعد از آن ساخت و تولید بیرون آمد و بالاخره باید به مهندسی دریا اشاره کرد که هنوز در دانشگاه صنعتی شریف به عنوان یکی از گرایشهای مهندسی مکانیک ارائه میشود. ما در اینجا به معرفی اجمالی هر یک از گرایشهای فوق میپردازیم.
الف – گرایش مکانیک در طراحی جامدات
گرایش مکانیک جامدات از زیر شاخه های اصلی مهندسی مکانیک است که در این رشته رفتار مواد جامد تحت اثر بارگذاری های خارجی مورد بررسی قرار می گیرد
فارغالتحصیلان این گرایش میتوانند در کارخانجات مختلف نظیر خودروسازی ، صنایع نفت، ذوب فلزات و صنایع غذایی و غیره مشغول شوند و برای این دوره امکان ادامه تحصیل تا سطح کارشناسی ارشد و دکتری در داخل یا خارج از کشور وجود دارد.
ب – گرایش مکانیک در حرارت و سیالات
رشته حرارت و سیالات که مربوط به گرایش های مهندسی مکانیک است به طراحی و محاسبه اجزاء سیستم هایی که اساس کارشان تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است، میپردازد.
فارغالتحصیلان این دوره قادر به طراحی و محاسبه اجزاء و سیستمها در بخشهای عمدهای از صنایع نظیر صنایع خودروسازی ، نیروگاههای حرارتی و آبی، صنایع غذایی، نفت، ذوب فلزات و غیره هستند. برای این دوره نیز امکان ادامه تحصیل تا سطح کارشناسی ارشد و دکتری در داخل یا خارج از کشور وجود دارد.
یکی از زیر شاخه های مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید است. ساخت و تولید در مقطع کاردانی و کارشناسی در دو گرایش قالب سازی و ماشین ابزار فعالیت میکند که در مقاطع تحصیلی بالاتر به سه گرایش سیستمهای تولید صنعتی شکل دهی فلزات و مکاترونیک تقسیم می شود. هدف از این علم تربیت افرادی است که بتواند با استفاده از تکنولوژی مربوط به ابزارسازی، ریخته گری، جوشکاری، فرم دادن فلزات و.... در گرداندن چرخ های صنعت کشور کارآمد و موثر باشند.
فارغالتحصیلان این دوره قادر خواهند بود در صنایعی مانند ماشینسازی، ابزارسازی، خودروسازی ، صنایع کشاورزی، صنایع هوایی و تسلیحاتی به ساخت و تولیدی ماشینآلات، طراحی کارگاه و یا کارخانه تولیدی و نظارت و بهرهبرداری و اجرای صحیح طرحهای صنعتی مشغول به کار شوند.
سامانه جامع صنعتی شمستا بهترین و جامع ترین منبع و بستر برای جامعه مهندسین مکانیک بوده تا ضمن معرفی خود از امکانات متعدد سامانه از جمله درخواست کارآموزی، تقاضای استخدام، آشنایی با قطب های صنعتی کشور و نیاز های بخش صنعت، بازدید از لیست اولویت های پژوهشی و طرح های نوآورانه، جذب سرمایه از طریق بخش سرمایه گذاری و.... نیز استفاده نمایند.
وضعیت نیاز کشور به رشته مهندسی مکانیک در حال حاضر:
دانش مکانیک دانش زندگی است . در هر مجتمع و کارگاه صنعتی نیاز به فارغالتحصیلان این رشته امری ضروری و مشهود است و با توجه به حرکتهای صنعتی این چندساله اخیر کشور مهندسین مکانیک بیش از پیش در گرداندن چرخ صنعت دخیل شدهاند و راه همواره برای رشد و ترقی آنها گشاده است. از جمله زیرگروه های این رشته که بسیار مهم و سازنده نیز می باشد رشته تراشکاری ، قالبسازی و دنده زنی بوده که به امید خدا در مقالات بعدی به معرفی آن و ابعاد مختلف آن خواهیم پرداخت.